Τι έχασαν – τι πήραν τα κόμματα στην Αιτωλ/νία

E-mail Εκτύπωση PDF

Η ΝΔ αν και πήρε 10.500 ψήφους περισσότερες σε σχέση με τον Μάιο, δεν κέρδισε κάτι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την δεύτερη έδρα, έχοντας 13 χιλιάδες ψήφους παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ, γνώρισε πολύ μεγάλη ενίσχυση στα αστικά κέντρα του νομού. Ειδικά στον διευρυμένο δήμο Αγρινίου, ο ΣΥΡΙΖΑ  ήταν δεύτερη  δύναμη με ποσοστό 27,8 % και στην ΔΕ Αγρινίου, τον Καποδιστριακό δήμο δηλαδή, ήταν πρώτος με 30,8 %, με διαφορά 2,8 μονάδων από την ΝΔ. Χειρότερος δήμος για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο δήμος Θέρμου, όπου πήρε το 20,59% των ψήφων.

Η ΝΔ έχει το καλύτερο ποσοστό της, στο 35,83% στον δήμο Θέρμου και το χαμηλότερο, στο 31,2% στον διευρυμένο δήμο Αγρινίου. Καλύτερη Δημοτική Ενότητα για τη ΝΔ η παραδοσιακά «γαλάζια» Μακρυνεία, με ποσοστό 42,15%

Το ΠΑΣΟΚ έχασε περίπου 4 χιλιάδες ψήφους, από τις οποίες οι περίπου δυο χιλιάδες, ήταν στον δήμο Αγρινίου. Στην Δημοτική Ενότητα Αγρινίου το ΠΑΣΟΚ είχε και το χαμηλότερο ποσοστό του, στο 11,5%. Καλύτερος δήμος για το ΠΑΣΟΚ, ο δήμος Αμφιλοχίας όπου έλαβε το 18,37% των ψήφων και καλύτερη Δημοτική Ενότητα οι Φυτείες με 22,8%

Τέταρτο κόμμα στον νομό, είναι πλέον η Χρυσή Αυγή, που έχασε περίπου χίλιες ψήφους σε σχέση με τον Μάιο και είδε και πάλι διψήφια ποσοστά σε ορισμένες δημοτικές ενότητες (πρώην Καποδιστριακούς δήμους) , όπως Μεδεώνος (13,2%), Αλυζίας (10,3%), Οινιάδων (11,25%)

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, πήραν το 5,30% των ψήφων στην Αιτωλ/νία και έχασαν σε σχέση με τον Μάιο περίπου 3.500 ψήφους, που οι περισσότερες πήγαν στη ΝΔ. Η μεγάλη αυτή απώλεια, σε συνάρτηση και με τον εκλογικό νόμο, στοίχισε την έδρα στον Δημήτρη Σταμάτη.
Περίπου 1.100 ψήφους έχασε και η ΔΗΜΑΡ, παρόλα αυτά όμως διατήρησε την έδρα της ενώ ενισχύθηκε έστω και οριακά στους δήμους Ακτίου – Βόνιτσας, Ξηρομέρου και Θέρμου.
Τέλος το ΚΚΕ, έχασε περίπου την μισή του δύναμη στην Αιτωλ/νία και όπως φαίνεται μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του μετακινήθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε απόλυτους αριθμούς από 12.509 πήγε στις 6.902 ψήφους, λαμβάνοντας ποσοστό 4,91%.